torstai 17. lokakuuta 2013

Oireyhtymä, joka sattuu

Yksi mukaani lyöttäytyneistä kehoa ja mieltä raihnauttavista ruumiinkoista on kipu- ja uupumusoireyhtymä, hienosti fibromyalgiaksikin kutsuttu. Koko tauti on mysteeri. Mystistä on sen diagnosoiminenkin. Jos lääkärillä ei ole tietämystä tai kiinnostusta, on hän ymmällä, kun ihmistä sattuu ensin tuonne ja kohta tänne ja sitten jo kolmanteen paikkaan ja väsyttää ja uuvuttaa ja sydän muljuaa ja vatsa protestoi ja mielikin vaeltaa synkissä laaksoissa.

On lääkäreitä, jotka tunnistavat taudin ja tekevät diagnoosin. Kelalle se ei kuitenkaan kelpaa sairausloman syyksi, eikä eläkelaitoksille eläkkeen perusteeksi. On keksittävä jotain muuta lisäksi. Tosin keksimättäkin siihen tulee mukaan masennus.

Itselleni tauti kolahti kohdalle äkisti ja rajusti vuosia sitten. Pelko pahemmasta siivitti muutaman ulosnauretun kerran jälkeenkin kulkemaan sitkeästi lääkärissä ja vihdoin osuin reumalääkärin pakeille, joka hetken puhutettuaan tiesi, mistä on kyse.

Fibromyalgian syytä ei tarkkaan tiedetä. Se tiedetään, että se on liian tunnollisten, liian vastuuntuntoisten ja liian ahkerien ihmisten tauti. Tunnustan. Sekin tiedetään, että pitkällinen stressi ja vastoinkäymiset elämässä altistavat taudin puhkeamiselle. Tunnustan senkin. Menneisyydessä on ollut aikoja, jolloin ainoastaan rakkaat omatekemäni ovat pitäneet kiinni elämässä. Tiukasti pitivätkin. Ja pitävät.

Kipujen kanssa tottuu elämään. Pieniä ei edes aina huomaa, ne ovat osa arkea, mutta varoittamatta yli kaatuvan uupumuksen kanssa on vaikeampaa. Samoin lepoa antamattoman unen tai ylipäätään uniongelmien, jotka tyypillisesti myös kuuluvat fibromyalgian taudinkuvaan.

Täsmähoitoa ei ole. Tiettävästi tutkijat ovat selvittämässä, onko kyse jonkinlaisesta aivojen välittäjäaineongelmasta. Sieltä saattaisi aueta mahdollisuus lääkkeenkin löytymiseen.

Tässä lyhyesti yhden ruumiinkoin anatomia.

"Suuri taito: tehdä askeleensa keveiksi. Kaikesta huolimatta."
                                            V.A.Koskenniemi: Matkasauva

1 kommentti:

  1. Fibrosisko täällä hei! Eksyin sun blogiisi Maijan Henkireikien kautta - vertaistukea ei mielestäni ole koskaan liikaa ja siksi on kiva vaihtaa kuulumisia muiden samaa kokevien kanssa. Voimia sulle Hra Fibron ja muidenkin kanssa! :)

    VastaaPoista