perjantai 15. marraskuuta 2013

Takavuosiin

Mennäänpäs  reilu vuosikymmen taaksepäin. Silloin työpaikallamme alkoivat ensimmäiset ihmiset oireilla hengitystieoirein ja he haistoivat selvästi homeen hajua. Tuolloin kunnan rakennuspuoli kävi poraamassa muutaman reiän seinään ja totesivat, ettei hometta ole. Tutkimus oli siis viimeisen päälle täydellinen.

Muutamia vuosia myöhemmin nämä ensimmäisenä oireilleet ihmiset olivat sairastuneet astmaan ja vaihtaneet vähin ääni paikkakuntaa.  Muutama muukin työntekijä alkoi epäillä työpaikan ilman puhtautta, koska sai silmä-, limakalvo- ym. oireita, joita ei vapailla ja lomalla ollut. Minä aloin väsyä epätavallisen paljon. Nivelet alkoivat kipuilla ja ruoskin itseäni epäterveestä elämästä ja vanhenemisesta. Muutamat muutkin kipuilivat samoin. Asiasta keskusteltiin vähän hys-hys-tyyliin eikä kukaan rohjennut ääneen sanoa. Jos joku sanoi, sai kunnan rakennusmestarilta paskaiset naurut ja ohjeen siivota kotinsa, heittää haisevat rehunsa pois kotoa ja töistä, parisuhteen laatua kyseenalaistettiin, makuukamarin aktiviteetteja epäiltiin tai puolison kyvykkyyttä,  ikään viittaavia herjoja heiteltiin, työmotivaatio kyseenalaistettiin, jopa mielenterveyden epäiltiin horjuneen jne. Tätä jatkui sittenkin kun yhä useammat alkoivat oireilla ja asiasta puhuttiin jo ääneen.

Myös minä voin huonosti. Sain käsiini sairauskertomukseni ja jo 2006-2007 olen hakeutunut lääkärin vastaanotolle nivelkipujen, järjettömän väsymyksen, uupumuksen ja uniongelmien vuoksi. Vasta niitä luettuani ymmärsin, että aloin itsekin oireilla jo tuolloin homeille ja niiden aiheuttamille toksiineille. Tässä vaiheessa tulee varmasti mieleen, että nuohan voivat tulla mistä tahansa tai todellakin epäterveestä elämästä tms. Siinä on vain yksi mutta; moni muu sairasteli samoin, elämäntavoistaan ja iästään riippumatta. Ja nuo samanlaiset oireet kiusasivat paljon moninkertaisimpina sittenkin kun homeongelmat tunnustettiin ja niiden haitoista oli tutkimustietoa ( ei tosin Suomesta) saatavissa.

Monien taisteluiden jälkeen työpaikkaamme alettiin tutkia tarkemmin. Tulokset kertoivat selvästi, että rakenteissa oli laajasti hometta, homevaurioita ja homeesta johtuvia erilaisia toksiineja, jotka sairastuttivat ihmisiä. Oireita olivat huimaus, järjetön väsymys, ihon ja silmien kuivuminen, krooninen yskä, nivelkivut, mustelmat  yms. Tutkija Tuula Putuksen meille antamassa palautteessa tutkimustulosten tultua julki, hän kertoi näiden myrkyllisten aineiden vaikutuksesta ihmisen terveyteen mm: ne aiheuttavat autoimmuunisairauksia, ne vaikuttavat veren hyytymisjärjestelmään, ihminen voi oireilla kuumeella, rytmihäiriöillä, nivelkivuilla, väsymyksellä, keskittymis- ja muistihäiriöillä, lisäksi ne voivat aiheuttaa  kurkkukipua, tukkoisuutta, poskiontelotulehduksia, äänen käheyttä, keuhkoputkentulehduksia. Eikä tässä läheskään kaikki loputtomasta litaniasta. Henkilökunnalle oli tehty oirekysely, jonka perusteella todettiin mm. että VAIN 12 %:lla oli ollut rytmihäiriöitä, joten ei huolta!!!

Osa rakennuksesta laitettiin käyttökieltoon ja evakkomatkan ensimmäinen osa alkoi kierroksella muissa kunnan rakennuksissa ja lopulta parakeissa.

Korjausremonttia saimme seurata/jouduimme seuraamaan läheltä ja jopa naisina ymmärsimme heti, että ongelmat eivät tule loppumaan. Eivätkä ne loppuneetkaan.

Remontin urakoineella firmalla enempää kuin remonttimiehilläkään ei ollut vähäisintäkään käsitystä siitä, mitä kosteusvauriokorjaaminen tarkoittaa. Valvonta laiminlyötiin, työ tehtiin huolimattomasti, ammattitaidottomasti ja joiltain osin selkeästi väärin. Nämä eivät ole mielipiteitäni, vaan myöhemmin ammattihenkilöiden toteamaa faktaa.

Parakkien vuokrat olivat korkeat, joten kunnalla oli kiire saada työntekijät takaisin varsinaiseen rakennukseen, joten muutto tehtiin keskelle remonttia, keskelle pölyä ja  keskelle rakennustarvikkeita. Me terveyttä tuhoavia asioita paossa olleet ja voimakkaasti herkistyneet ihmiset jouduimme  suoraan suden suuhun.

Lisää tietoa homeongelmista ja homeongelmaisista löytyy mm. täältä.

Kirjallisuutta: Tuula Putus: Home ja terveys - kosteusvauriohomeiden ja hiivojen terveyshaitat, Kustantaja Suomen ympäristö- ja terveysalan kustannus oy ( 2013)


Lisätietoa myös täältä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti