torstai 28. marraskuuta 2013

Viehtyneenä fibroon

No enpäs sentään. En ole entistä enempää ihastunut salaperäiseen seuralaiseeni, mutta kipujen asetuttua hiljaiseksi lihasjomotukseksi ja ihon poltteluksi, iski taas päälle kiinnostus  tuon kelmin anatomiaa kohtaan. Eilen illalla katselin Akuuttia, jossa käsiteltiin kroonista kipua ja kivun hoitoa. Potilastapauksina olivat Hortonin oireyhtymää sairastava  ja fibromyalgiaa sairastavat naishenkilöt. Hortonin oireyhtymä on kohtauksittain tuleva tai ns. sarjapäänsärky. Kuunnellessani tätä Hortonin riuduttamaa ihmistä  totesin meidän fibroilijoiden tuskat sittenkin lieviksi. Toki yksilöitähän me olemme ja jokaisen kipukokemukset ovat yksilöllisiä, mutta ainakin omalta kohdaltani voin sanoa, että herra Fibro taitaa sittenkin kohdella uhriaan kovasti hellin käsin verrattuna Hortoniin.

Hortonisti, kuten haastateltava rouva itseään nimitti, kuvasi kivun aikaisia tuntemuksia niin voimakkaiksi, että silloin olisi vaikka valmis tappamaan itsensä tuskan lopettamiseksi. Sellaista kivun määrää on vaikea edes kuvitella.

Ohjelmassa haastatellut lääkärit eivät juurikaan uutta tietoa tuoneet, mutta lohdulliselta tuntuu sekin, että tutkimustyötä tehdään kiivaasti sairauden syyn löytämiseksi. Tuolloinhan myös täsmälääkkeen löytymisestä olisi toivoa.

Sitten aloin metsästää myös fibromyalgiaa käsittelevää kirjallisuutta. Maija Haavistolta löytyy ainakin pari kirjaa, joista toiseen toivon voivani palata tarkemmin tässä blogissa myöhemmin.
Kevyemmältä puolelta löytyy Minä ja herra Fibro, joka on kirjoittajan omakohtainen sairastumistarina. Tuo käsite  herra Fibro lienee päätynyt yleisempään käyttöön juuri tuon kirjan ansiosta.

Mutta näillä tänään. Hellalla porisee ylikypsällä kinkulla ja pekonilla terästetty hernekeitto viemisiksi viikonloppukylään. Katsotaan mihin tie vie.


"Kaikissa meissä on tarpeeksi sisua kestää toisten vastoinkäymiset"
                                  -  Suomennos savolaisesta sanonnasta -

4 kommenttia:

 1. Heips!
  Oletko lukenut kirjan " Sumu hälvenee"? Kirjoittanut Sue Jones. Kirjastosta ainakin olen löytänyt. Jos ei ota huomioon amerikkalaista höpötystä :), niin mielestäni aika hyvä.
  T. Toinen rouva Fibron kanssa elelevä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips ja kiitos tuosta kirjavinkistä. Täytyypä kahlata kirjastossa, ei ole entuudestaan tuttu. Ja kiitos, että piipahdit blogissani.

   Poista
 2. Minä myös seurailin tuota Akuuttia ja tosiaan pientä on fibrokivut Hortoniin verrattuna. Mutta kuten tuo viisas lääkäri sanoi, kipukokemukset ovat kovin yksilöllisiä, eikä niitä oikein voi verrata. Mielenkiintoiselta kuulosti, että fibron voi nähdä ihosta otetusta koepalasta. Ehkä tosiaan joskus on myös jotain helpotusta tautiin luvassa. Jaksamista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä toivomme. Kiitos ja jaksamista Sinullekin.

   Poista