keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Kirja

Varhainen tonttu kipitti tuomaan kirjan. Olin itsekseni, tai melkein itsekseni sitä puoliääneen toivonut ja joku tarkkakorvainen tunturin kasvatti  kuuli toiveeni. Ja signeerauksilla - tottakai!Potilaan käsikirjan ovat kirjoittaneet Akuutin (TV1)omalääkärinä jo 10 vuotta toiminut Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä. Laitila pitää myös ET-lehdessä olevaa lääkäripalstaa.

Risto on erittäin arvostettu ja pidetty lääkäri ja erityisesti hänen tavastaan kertoa asiat kansanomaisesti ja selkokielellä pidetään  paljon. Ohjelmaan lähetettyjä kysymyksiä Mikko ja Risto ruotivat mielenkiintoisella tavalla ja selvittelevät monimutkaisiakin terveysongelmia ymmärrettävästi ja joskus herkullisella huumorilla höystettynä.

Kirja kiinnosti minua erityisesti siksi, että halusin nähdä, onko kirjan teksti samaa lupsakkaa kotokieltä, mitä hän käyttää televisiossa ja onhan se. Ja sitten se "silkka uteliaisuus ja tiedonjano" kiusasivat.


Fibromyalgiasta kirjassa on ansiokas ja tiivis artikkeli, joka sisältää juuri ne sairauden oleellisimmat kohdat, joiden avulla jopa ihka ensimmäistä kertaa koko taudista kuuleva pääsee helposti jyvälle, mistä on kyse. Mutta mutta - kirjan ensimmäinen ja nopea selaus tuotti sikäli pettymyksen, ettei silmiini osunut minkäänlaista mainintaa Sjögrenin syndroomasta. Harmi. Onhan kyse kuitenkin kohtuullisen tuntemattomasta, mutta melko yleisestä ja äärettömän kiusallisesta ja vammauttavasta kroonisesta sairaudesta.  Mutta ehkä sitten seuraavassa kirjassa.

Kirjan on rakenteeltaan helposti luettava. Sairauksista puhutaan niiden ymmärrettävillä nimillä, listataan asiat, mitä teen jos. . . ja lähden lääkäriin jos. . . Selkeää.


"Vaikka juuri nyt ei lääkärille olisikaan asiaa, kirjaa voi lukea myös silkasta uteliaisuudesta ja tiedonjanosta."

                                              - Risto Laitila  Mikko Penttilä -Ei kommentteja:

Lähetä kommentti