sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Naistenpäivää!

Miten lienevätkään osuneet viimeisimmät lukunautinnot  naistenpäivän teemaan.  Eli pitkästä aikaa teki taas mieli lukea. Sopivasti sattui vielä työpaikalla keskustelu kiertymään naiskohtaloihin ja sitä mukaa naisista kertoviin kirjoihin. Molemmat kirjat ovat siis tällä kertaa työkavereilta saatuja lainakirjoja.

Pauliina Rauhala; Taivaslaulu

Kirja kertoo nuoren lestadiolaisparin, Viljan ja Aleksin tarinan. Kuvauksia kokouksista ja seuroista, joissa naista katsotaan aina ensin vatsan seutuun ja sitten vasta kasvoihin. Lestadiolaisäidin elämä rakentuu jatkuvista raskauksista, uupumisesta ja peloista.
Ennakkokäsityksestä poiketen, kirja oli kuitenkin melko kevyttä luettavaa. Odotin paljon synkempää ja raastavampaa. Mutta tarinan nainen on  hyvin vahva nainen.

Toinen vahva nainen löytyy . . .
Marja Korhosen omaelämänkerrallisesta kirjasta; Häivähdyksiä - erityinen elämäni.

Keski-Suomen keskussairaalassa Jyväskylässä kokemiensa hoidon laiminlyönnin ja useiden hoitovirheiden vuoksi neliraajahalvaantunut Marja taistelee itsensä kuoleman portilta takaisin elämään ja kotiin. Monien käsittämättömien ja järkyttävien sattumien, huonojen tuurien ja hoidossa tehtyjen virheiden ja viivytysten  keskellä usko ei pääse kokonaan loppumaan. Rankasta aiheestaan huolimatta kirjassa oli mukana hykerryttävää huumoria.  Erityisen ansiokkaan kirjasta tekee vielä se, että Marja on puhe- ja liikuntakyvytön ja teksti on kirjoitettu vain silmiä liikuttamalla.

Naistenpäivänä ;  Marjalle, Pauliinalle, Viljalle, meille kaikille vahvoille naisille ja kaikille heikoille naisille, meille kaikille!1 kommentti:

  1. Minulla on myös juuri nyt luettavana tuo Marja Korhosen kirja. Uskomaton selviytymistaistelu. Taivaslaulu oli myös pysäyttävä lukukokemus. Hyvää naistenpäivän iltaa!

    VastaaPoista