torstai 17. syyskuuta 2015

Kanarialinnut

Minähän olen henkeen ja vereen syksyihminen. Kevät ei ole minua varten, eikä sitä ole kesä. Mutta syksy on ja talvikin, jos ei ole lunta kuin nimeksi, eikä pakkasta kuin muutama aste. Mutta se siitä.

Olin usein kuvitellut, etteivät säät juurikaan hetkauta minun suhdettani herra Fibroon. Eikä se ole sitä aiemmin tehnytkään. Nyt  muutamana päivänä olen havahtunut julmaan todellisuuteen. Aluksi luulin, että jalkojeni oireilut ovat takakaikuja Peurungan kuntoiluviikonlopusta. Silloinhan ei mikään paikka pahemmin valittanut.

Mutta jo tiistainen sauvalenkki työpäivän jälkeen oli tuskaa. Heti kun vauhdin siivitti riittävän reippaaksi, hyökkäsi tolkuton kipu jalkoihin. Ensin polte alkoi penikoista ( säären etuosista), sitten se levisi koko sääriin ja lopulta alkoi kiivetä pitkin reisiä. Pikainen diagnoosi; pitkälle edennyt valtimotauti ja katkokävely, joka alkoi akuutisti muutamassa päivässä. No justiinsa. Ja höpö höpö.

Tänään jalat suostuivat tuomaan minut töistä kotiin ilman että olisin tarvinnut irvistellä pahasti. Mutta vatsa tai paremminkin suolisto ilmoitti itsestään. Ensin yksi kivulias kramppi ja sitten toinen ja kolmatta ei ollut vara jäädä kuuntelemaan, suunta oli selvä. Lisäksi rinta kipuilee. Sattuu, puristaa, polttaa ja tuikkiin. Pikainen diagnoosi; pitkälle edennyt keuhkosyöpä tai akuutti laaja-alainen keuhko- tai sydäninfarkti. No justiinsa.

Samat diagnoosit itsessään tehnyt kollega huokaili myötätuntoisesti. Ja yhdessä lisättiin siihen vielä matalapaineen edellään työntämät huonontuneet yöunet ja saatiin selitys sillekin, miksi jokainen ihrakilo tarraa kiinni kylkiin kynsin ja hampain, eikä anna periksi.

Eli se siitä iän myötä helpottavasta fibro-oireilusta. Muuttaa pirulainen vain muotoaan ja alkaa minullakin kiukutella säiden mukaan. Mokoma.  Kun joku keksisi fibromylgiaan sen lopullisen ratkaisun, olisi taatusti Nobelinsa ansainnut.


Miksi nimi Kanarialinnut? Se on nimi elokuvalle, joka kertoo homealtistuksen vuoksi sairastuneista ihmisistä. Elokuva esitetään televisiossa maanantaina 12. lokakuuta. Vielä en tiedä tarkemmin kanavaa, mutta selvinnee aikanaan.
Ei, en ole mukana elokuvassa, mutta minulle tuttuja henkilöitä on.

Ja mitkä kanarialinnut? Sisäilmasairastuneet ovat kuin kanarialintuja, joita ennen muinoin vietiin kaivoksiin. Kun lintu kuoli tai ainakin voi huonosti, tiedettiin ilman olevan niin myrkyllistä, että ihmisten oli aika poistua.


                                            Aamukampa tarkistuslaskennan jälkeen 803! :)

2 kommenttia:

  1. Herra Fibro on kiero kaveri. Juuri kun luulee, että se on ottanut hatkat, niin sieltähän se taas nurkan takaa ilmaantuu. Ja varsinkin nämä matalapaineet saavat minulla oireet vauhtiin. Juurikin nuo penikat kiusaavat. Ja keuhkosyöpää ja sepelvaltimotautia sairastan myös koko ajan ;) tsemppiä ja jaksuja!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Maija. Aina helpottaa, kun saa ymmärrystä toisilta ihmisiltä ja samalla vahvistuu tunne siitä, etten sittenkään kuvittele vaivojani. Hyvää syksyä Sinullekin ja jaksamista omassa arjessasi.

    VastaaPoista