perjantai 26. elokuuta 2016

LÄSKIROMAANI!

"Terttu-Onerva onnistuu oikaisemaan suhteensa ruokaan

— Ylipainoisten ihmisten kohteluun liittyy suoranaista rasismia. Annetaan ymmärtää, että lihava on laiska tai tyhmä, kun ei ymmärrä omaa parastaan ja onnistu laihduttamisessa.
Läskiromaanin Terttu-Onerva on jo pienenä pullukka. Häntä rakastetaan, mutta niukasti, kiittämättä ja kehumatta, kuten sodanjälkeisen ajan henkeen kuuluu.
Vaikka tavaroiden säännöstely on jäänyt taakse, hellien ja myönteisten tunteiden ilmaisussa eletään edelleen korttiaikaa.
Terttu-Onervan itsetuntoon iskeytyy iso särö, kun perheen odotettu poikalapsi kuolee ja isä piiskaa tyttärensä paljastamatta rangaistuksen syytä. Terttu-Onervalle jää tunne, että veljen kuolema on hänen syynsä.
Aikuisuudessa Terttu-Onervan elämään mahtuu onnen hetkiä, mutta myös oma-arvontuntoa nakertavia pettymyksiä ja loukkaavia sanoja. Yksi pahimmista on miesystävän kummaste-
lu siitä, miten Terttu-Onerva on päästänyt itsensä lihomaan. Suoran, ulkonäköön kohdistuvan moitteen antaa mies, jolla on itselläänkin kaksoisleuka ja omenavartalo.
Terttu-Onerva huomaa, että lievitystä pahaan oloon löytyy jääkaapista. Ruoasta saa paremman mielen. Hetkeksi. Vaatekoko kasvaa, ja peili ja ihmisten katseet paljastavat, miten syöminen muuttaa kehoa.

Takana tunne-elämän solmuja

Eila Pesonen on varma, että ylipainon takaa löytyy usein tunne-elämän käsittelemättä jääneitä solmuja.
— Ajattelen, että on hyvin vähän sellaista ylipainoa, jonka syynä on puhtaasti tietämättömyys. Kyse on enemmän tai vähemmän vääränlaisesta suhteesta ruokaan ja siitä, että syömistä ei hallita.
— Sitä ei vain terveydenhuollossa tunnisteta. Ja jos tunnistetaan, niin ei haluta nähdä. On paljon helpompi sanoa, että rasvat ja sokerit pois ja kevyt sitä ja kevyt tätä, Eila Pesonen toteaa.
Kun ihminen hakee apua painonsa hallintaan, häntä pitäisi hoitaa kokonaisuutena.
— Alkuvaiheen kaavamaisen natkuttamisen ja kaloritaulukoiden jakamisen sijasta pitäisi istua alas ja etsiä keskustelemalla syitä siihen, miksi syömisestä on tullut hallitsematonta. Tässä ei tarvita painon-vartijoita tai tehodieettejä, vaan kunnon terapeutteja, joiden avulla mietitään, miten suhde ruokaan saadaan kuntoon."
...........................
"Läskiromaani on selviytymistarina. Terttu-Onervalla riittää voimia selvittää pahan olon taustoja, käsitellä niitä, hyväksyä itsensä ja löytää elämään sisältöä muualtakin kuin ruokalautaselta."


Lainaukset ovat suoria Kotiseudun Sanomat-nimisestä paikallislehdestä  24.8.2016 toimittaja Heikki Jämsénin taituroimana. 


Läskiromaania saatavana:
-kirjakaupoista
-suoraan kirjoittajalta, tilaukset ym. yhteydenotot eilakirja@gmail.com tai eila.p@hotmail.com
- kustantajalta leila.tuure@sunkirja.comEi kommentteja:

Lähetä kommentti